NOS NieuwsAangepast

Kartels wassen miljarden wit

De Mexicaanse drugskartels wassen jaarlijks tien miljard dollar (7,6 miljard euro) wit. Het geld, dat met criminele activiteiten is verkregen, verdwijnt volgens het ministerie van Financiën in de legale economie van het land.

Ondanks pogingen van de regering om het witwassen aan te pakken, neemt het bedrag niet af. Vorige week werd in Mexico een nieuwe wet van kracht die het witwassen moet bestrijden.

Volgens critici schiet de wet echter ernstig tekort en worden alleen de meest evidente gevallen aangepakt. Zeker tachtig procent van de gevallen blijft buiten schot.

'Ondoorzichtige banksysteem'

Steeds vaker wijken de drugsorganisaties ook uit naar andere landen in Midden-Amerika voor het witwassen van hun winsten. Een vandaag verschenen rapport schat dat in het ondoorzichtige banksysteem van de Midden-Amerikaanse landen tussen de 17 en 30 miljard dollar per jaar wordt gewit.

'Ongeremd'

Volgens de Guatemalteekse ex-vice-president Stein, een van de opstellers van het rapport, stijgt die hoeveelheid ongeremd. Het criminele geld dringt door in alle sectoren van de economie en speelt zelfs een steeds grotere rol bij de financiering van verkiezingscampagnes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl