NOS NieuwsAangepast

Deuren Kunsthal deels ontgrendeld

De dieven in de Kunsthal in Rotterdam konden vorige week snel toeslaan doordat de deuren na het inbraakalarm automatisch werden ontgrendeld. Dat was conform de brandveiligheidseisen van de Kunsthal.

De Kunsthal zegt in een verklaring dat de deuren normaal gesproken elektronisch en mechanisch zijn vergrendeld. Enige tijd nadat het alarm is geactiveerd, ontgrendelt het elektronische slot automatisch. De deuren blijven nog wel mechanisch op slot. Na de elektronische ontgrendeling hebben de inbrekers het mechanische slot snel geforceerd.

Te snel

Toen de dieven eenmaal binnen waren, ging de roof razendsnel. Uit camerabeelden blijkt dat ze na twee minuten weer buiten stonden. De politie was vijf minuten nadat het alarm was afgegaan bij het museum, maar toen waren de inbrekers al weg. Volgens de directeur van de Kunsthal hebben de beveiliging, de politie en de beveiligingsmeldkamer goed gefunctioneerd, alleen waren de dieven te snel.

In overleg met de brandweer heeft de Kunsthal het vergrendelingssysteem van de deuren aangepast.

In de nacht van maandag op dinsdag stalen dieven zeven schilderijen uit het museum. Er werden werken meegenomen van onder meer Monet, Picasso en Matisse. De politie gaf vrijdag camerabeelden van de daders vrij. Eerder had de politie al afbeeldingen van de schilderijen gepubliceerd en getuigenoproepen gedaan.

Kritiek

De politie heeft tot nu toe 60 tips binnengekregen over de kunstroof. De politie kan nog niet zeggen of er ook bruikbare tips tussen zitten en is nog steeds op zoek naar mensen die iets opvallends hebben gezien of gehoord.

Na de kunstroof was er kritiek op de beveiliging van de Kunsthal. Volgens de Kunsthal waren het inbraakalarm, het camerasysteem en de toegangscontrole ingeschakeld tijdens de diefstal. De systemen zijn afgelopen zomer voor het laatst gecontroleerd. Van de 150 geteste onderdelen, was er een niet orde. Die bewegingsmelder is meteen gerepareerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl