NOS NieuwsAangepast

FD: minder patiënten in ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen veel minder patiënten dan verwacht. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat de groei van het aantal patiënten achterblijft bij de verwachtingen.

Sommige ziekenhuizen hebben zelfs te maken met een daling van het aantal patiënten, terwijl de afgelopen jaren een groei van 5 tot 7 procent heel normaal was.

Kentering

Van de 25 door het FD ondervraagde ziekenhuizen gaven er 14 aan dat ze een echte kentering in de zorgvraag zien. Bij hen daalt het aantal patiënten of groeit het nauwelijks. Zes ziekenhuizen gaven aan dat ze naar verwachting met enkele procenten zullen groeien. De rest van de ziekenhuizen had geen antwoord op de vraag naar de patiëntenaantallen.

De ziekenhuissector staat voor een raadsel. De bestuursvoorzitter van het Tilburgse Elisabeth Ziekenhuis zegt in het FD: "We snappen er niets van. Er wordt minder geopereerd en er komen minder mensen bij de poliklinieken. En bij de ziekenhuizen in de omgeving zie je precies hetzelfde, dus het is niet alsof die patiënten daar naartoe zijn gegaan. Ze zijn gewoon weg."

Discussie

Berden heeft het idee dat patiënten langer wachten met een behandeling. Tegen de NOS zegt hij. "Ik hoor van specialisten in het ziekenhuis dat patiënten van een behandeling afzien als ze horen dat ze eigen risico moeten betalen. Ze stellen hun behandeling uit." Berden denkt dat 2013 daarom het jaar van de waarheid wordt. Hij is erg benieuwd of de groei van het aantal patiënten opnieuw daalt, of dat mensen zich dan alsnog laten behandelen.

Ook voor de bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout is het gissen naar de oorzaak. Hij denkt dat de breed uitgemeten discussie over de zorgkosten een omslag heeft veroorzaakt. "Heel lang ging het over de marktwerking en de groei van ziekenhuizen. Nu gaat het veel meer over gepast gebruik. Hoe voorkom je dat patiënten onnodig of te duur worden behandeld. Misschien dat het ook de publieke opinie beïnvloedt."

Dat er minder patiënten zijn dan verwacht, heeft ook gevolgen voor de bedrijfsvoering. Doordat er minder geld wordt verdiend dan begroot, moeten veel ziekenhuizen waarschijnlijk ingrijpen. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft al aangekondigd dat het 10 procent van de banen schrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl