NOS WielrennenAangepast

UCI schorst Armstrong voorgoed

De UCI heeft alle conclusies van het USADA aangaande het dopinggebruik van Lance Armstrong overgenomen.

De 41-jarige Texaan is levenslang geschorst en is zijn zeven Tour-zeges (van 1999 tot en 2005) kwijt.

"Lance Armstrong hoort niet thuis in het wielrennen", stelde UCI-voorzitter Pat McQuaid op een persconferentie in Geneve. En over het dopingnetwerk waarin Armstrong de spil was: "Zoiets hoort in het wielrennen nooit meer te gebeuren."

De UCI zal ook de schorsingen van de getuigen overnemen. Dat betekent dat Tom Danielson, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde en David Zabriskie voor zes maanden zijn geschorst.

"Armstrong moet vergeten worden"

Op 10 oktober maakte het Amerikaanse antidopingagentschap zijn rapport over het dopinggebruik binnen de ploegen van Armstrong openbaar. Het USADA sprak van "het geavanceerdste, meest professionele en succesvolle dopingprogramma dat de sport ooit heeft gekend".

De UCI gaat zich nog buigen over de vraag of alle resultaten van Armstrong geschrapt zullen worden. Ook wordt dan besloten of de zeven Tour-zeges aan anderen worden toegekend. McQuaid: "Wij beslissen dat, niet Tour-organisator ASO."

Gevraagd naar hoe Armstrong herinnerd zal worden, zei hij: "Hij hoort niet in het wielrennen thuis en verdient het vergeten te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl