NOS NieuwsAangepast

IJslanders voor nieuwe grondwet

Een meerderheid van de inwoners van IJsland is voor een nieuwe grondwet. Volgens de eerste resultaten van een referendum dat gisteren werd gehouden stemt tweederde van de kiezers voor de nieuwe wet.

Bijna de helft van alle kiesgerechtigden bracht een stem uit. Hoewel het referendum niet bindend is, hopen voorstanders van de nieuwe wet dat de politiek de uitslag als een belangrijk signaal zal opvatten.

'Politieke elite'

De nieuwe grondwet werd opgesteld na de financiële crisis op het eiland in 2008. De wet moet de macht van de politieke elite verminderen en bedrijven minder invloed geven op de politiek.

In de nieuwe grondwet kunnen burgers een referendum afdwingen als 10 procent van de kiezers daarachter staat. Ook kan een president voortaan slechts twee keer herkozen worden.

Natuurlijke rijkdom

De IJslanders willen ook graag de natuurlijke rijkdom van het eiland, zoals de visgronden en thermische energie, tot nationaal bezit verklaren.

Als de grondwet door het parlement wordt goedgekeurd, kunnen bedrijven de natuurlijke bronnen exploiteren. De bedrijven krijgen de bronnen niet zo maar definitief in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl