NOS NieuwsAangepast

Begrafenis Beiroet loopt uit de hand

Duizenden boze betogers zijn vanmiddag na een begrafenis in de Libanese hoofdstad Beiroet opgetrokken naar het kantoor van premier Mikati. Ze eisten het vertrek van zijn regering na de dood van het hoofd van de veiligheidsdienst.

De demonstranten braken wegversperringen af en gooiden stenen en andere voorwerpen naar de veiligheidstroepen.

Machinegeweren

De politie probeerde de mensen met traangas op afstand te houden. Ook is er door het leger met machinegeweren in de lucht geschoten om de menigte uiteen te drijven.

Oppositieleider Saad al-Hariri riep de demonstranten op vreedzaam te vertrekken. "Wij willen vrede. De regering moet weg, maar op een vreedzame manier", zei al-Hariri tegen een Libanese televisiezender.

Checkpoints opgezet

Ondanks de oproep van de oppositieleider zouden groepen jongeren wegen hebben geblokkeerd in de stad. In buitenwijken van Beiroet zouden groepen gewapende soennitische mannen checkpoints hebben opgezet.

De protesten vloeiden voort uit de begrafenis van Wissam al-Hassan, het hoofd van de Libanese inlichtingendienst. Hij kwam vrijdag om het leven bij een bomaanslag. De aanslag, waarbij nog zeven anderen omkwamen, wordt toegeschreven aan Syrië.

Hezbollah

De pro-Syrische en sjiitische Hezbollah-partij maakt deel uit van de Libanese regering en wordt door de oppositie medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van de veiligheidschef.

Verschillende bevolkingsgroepen in Libanon zijn verdeeld over de opstand in buurland Syrië. De soennitische gemeenschap in Libanon steunt voor een groot deel de Syrische rebellen. De Syrische president Assad is een alawiet, een religieuze stroming die zijn oorsprong heeft in het sjiisme.

Bloed van martelaren

Oud-premier Fouad al-Siniora zei dat de oppositie niet wil onderhandelen met de regering zolang premier Mikati aan de macht is. Die bood gisteren het ontslag van zijn regering aan, maar president Suleiman heeft hem gevraagd voorlopig aan te blijven in het belang van het land.

"Er zullen geen onderhandelingen zijn voordat deze regering vertrekt", hield Siniora de demonstranten voor. "Er wordt niet onderhandeld over het bloed van onze martelaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl