NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen test Spaanse premier

In twee regio's in Spanje zijn vandaag verkiezingen, in Galicië en in Baskenland. De verkiezingen in Galicië zijn een test voor het economische beleid van premier Rajoy. Hij komt uit de regio, die een bolwerk is van zijn centrum-rechtse Partido Popular. 2,7 miljoen mensen mogen er vandaag naar de stembus.

De forse bezuinigingsmaatregelen in Spanje zijn Rajoy op veel kritiek komen te staan. Peilingen wijzen uit dat de steun voor hem landelijk afneemt. Het is nog maar de vraag of hij in zijn thuisregio stand kan houden.

In Baskenland zijn 1,8 miljoen stemgerechtigden. De verwachting is dat de heersende Socialistische Partij zal verliezen van separatistische partijen. De welvarende regio heeft jarenlang geleden onder de separatistische terreurbeweging ETA. Die kondigde een jaar geleden aan de gewapende strijd definitief te staken.

Reddingsoperatie

Tijdens de verkiezingscampagne heeft de premier zich op de vlakte gehouden over een financiële reddingsoperatie voor zijn land, hoewel algemeen wordt aangenomen dat Spanje een beroep zal doen op het permanente Europese noodfonds.

Spanje staat onder druk van Brussel, de meeste regionale besturen zitten diep in de schulden. De werkloosheid in Spanje is opgelopen tot 25 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl