NOS NieuwsAangepast

VS: nog geen atoomoverleg Iran

De Amerikaanse regering spreekt tegen dat er een akkoord is met Iran over een-op-eengesprekken over het Iraanse nucleaire programma, zoals de New York Times meldt. Wel is de VS bereid tot zo'n bilateraal overleg, zegt het Witte Huis.

Volgens de New York Times hebben Iraanse en Amerikaanse diplomaten bijna vier jaar in het geheim over de kwestie overlegd en zijn ze het nu eens. Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 6 november zou concreet over het nucleaire programma van Iran worden onderhandeld.

De datum zou zijn bepaald op aandringen van de Iraniërs, omdat ze eerst zekerheid zouden willen over wie als president hun onderhandelingspartner is. De krant citeerde anonieme functionarissen binnen de regering van president Obama.

Kernwapens

Over het nucleaire programma van Iran maakt het Westen zich al tientallen jaren zorgen. Vermoed wordt dat Teheran kernwapens ontwikkelt. Iran houdt vol dat zijn nucleaire activiteiten, zoals het verrijken van uranium, vreedzame doeleinden hebben.

De VS en de EU hebben vanwege het Iraanse nucleaire programma diverse sancties ingesteld tegen Iran, maar het land weigerde tot dusverre zijn nucleaire ambities te verminderen. Een-op-eenoverleg over de kwestie is er nog nooit geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl