"Grootste fraude in sportgeschiedenis"
De Australische ABC doet de opkomst en ondergang van een zevenvoudig Tour-winnaar uit de doeken in 'The world according to Lance.'
Evenals in het USADA-dossier, dat een bom legde onder de wielerwereld, komen in de documentaire van het programma Four Corners enkele hoofdrolspelers in het tijdperk van zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong aan het woord.
Onder wie Betsy Andreu, vrouw van oud-ploeggenoot Franky Andreu. "Dit is de grootste fraude in de sportgeschiedenis. De grootste. En hij kon het niet alleen doen."
"Hij had het niet in zich"
Armstrong, geboren als Lance Edward Gunderson, verscheen begin jaren negentig opeens in het wielerpeloton. De triatleet werd eind 1992 professional en boekte een jaar later al zijn grootste succes in een eendagswedstrijd.
In Oslo werd hij in zijn 22ste levensjaar wereldkampioen. "Maar of hij het in zich had om een Tour te winnen? Nee", herinnert zijn voormalige mentor Phil Anderson zich.
"Daarvoor moet je goed kunnen tijdrijden en goed bergop kunnen rijden. En hij was niet echt sterk in die disciplines. In de beginjaren had hij het niet in zich."
"We moesten presteren"
In 1995 werd de toenmalige Motorola-ploeg aan alle kanten voorbij gefietst door Europese renners. In het USADA-dossier verklaarde George Hincapie dat Armstrong erover klaagde na Milaan-Sanremo, de voorjaarsklassieker waarin hij 73ste werd.
De ergernissen namen toe in de aanloop naar de Tour. Oud-renner Stephen Swart getuigt dat ook de discussies over doping toenamen. "Armstrong zei: als we naar de Tour gaan, moeten we presteren. We hebben de resultaten nodig. Als we competitief wilden zijn, staat ons maar één ding te doen..."
Bekentenis in ziekenhuis
In oktober 1996, in een ziekenhuis vlak voordat Armstrong voor het eerst chemotherapie moest ondergaan, bekende de Amerikaan aan artsen het gebruik van verboden middelen.
"Heb je ooit verboden middelen gebruikt?", herhaalt getuige Betsy Andreu de vraag van de artsen. "Lance, hangend aan een infuus, somde op: epo, testosteron, cortison, groeihormonen en steroïden."
Na zijn ziekte keerde Armstrong terug in het wielerpeloton en in 1999 won hij zijn eerste Tour de France. De Texaan heeft, ook na het verschijnen van het USADA-dossier, altijd ontkend doping te hebben gebruikt.