NOS NieuwsAangepast

'Geen register implantaat-klachten'

Nederland is volgens twee advocaten nalatig bij het toezicht op problemen met borstimplantaten. In het tv-programma Nieuwsuur zeggen de advocaten Singh en Vollebregt vanavond dat er bij de de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen centraal registratiesysteem wordt bijgehouden.

Dat de Inspectie geen goed overzicht heeft, brengt vrouwen onnodig in gevaar, zegt een van de advocaten in Nieuwsuur.

Centrale registratie

Volgens Europese regels moeten incidenten met borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen centraal worden geregistreerd en beoordeeld. In Nederland is de IGZ daarvoor de aangewezen organisatie, maar artsen en ziekenhuizen zijn hier niet verplicht om zulke incidenten te melden.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de borstimplantaten van het Franse merk PIP ondeugdelijk zijn. De prothesen scheurden en siliconen lekten weg in het lichaam. Tienduizenden vrouwen moesten de implantaten laten weghalen.

Snel naar de dokter

Destijds riep de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrouwen met PIP-implantaten op om snel naar hun dokter te gaan. De slachtoffers vroegen de Inspectie toen om de problemen centraal te registreren. Dat is niet gebeurd.

De Inspectie schrijft in een reactie aan Nieuwsuur dat patiënten en artsen allereerst de fabrikant op de hoogte moeten stellen van problemen met hulpmiddelen. De maker is verplicht de Inspectie daarover te informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl