NOS NieuwsAangepast

Poch vraagt om nieuwe getuigen

De advocaten van de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch willen zes nieuwe getuigen inbrengen in de rechtszaak die binnenkort in Buenos Aires begint. Onder de zes bevinden zich de zoon van Poch en twee collega's van Transavia, zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

Knoops verwacht dat de zes "een nieuw licht werpen" op het enige bewijsmateriaal dat tegen Poch is ingebracht: een gesprek dat hij met collega's voerde op Bali.

Dodenvluchten

De Argentijn wordt verdacht van deelname aan de zogenoemde dodenvluchten die tijdens de militaire junta in Argentinië (1976-1983) werden uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van het regime boven zee uit het vliegtuig gegooid.

Poch zou daarover hebben gesproken tijdens een verblijf op Bali. Op basis van dat gesprek werd hij in 2009 opgepakt en uitgeleverd aan Argentinië. Daar wacht hij in de cel op de start van zijn proces.

Uitstel?

De zaak tegen Poch maakt deel uit van het ESMA-proces, een megaproces tegen 67 verdachten van mensenrechtenschendingen en misdaden tijdens de militaire junta. Dat proces moet op 25 oktober van start gaan, maar advocaat Knoops vreest voor uitstel.

Twee dagen geleden zijn twee aanklagers in het megaproces opgestapt en hun opvolgers zijn nog met een andere zaak bezig. Maandag wordt duidelijk of er uitstel komt. In totaal zal het proces 24 maanden in beslag nemen.

'Ondergesneeuwd'

Poch en zijn advocaten vrezen dat hun zaak "ondergesneeuwd" raakt in het enorme proces. Zij hebben grote twijfels over de eerlijkheid van de rechtsgang, omdat Argentinië in de woorden van Knoops de verdachten "collectief verantwoordelijk houdt voor alle misdaden van de marine van destijds".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl