NOS NieuwsAangepast

VN veroordeelt aanslag in Beiroet

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en VN-topman Ban Ki-moon hebben de bomaanslag van gistermiddag in Beiroet scherp veroordeeld.

Bij de aanslag met een autobom kwamen acht mensen om het leven, onder wie de topman van de Libanese veiligheidsdienst, Wissam al-Hassan. Hij stond bekend als anti-Syrisch en leidde onder meer het onderzoek naar de moord op premier Rafik Hariri in 2005. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Syrië en Hezbollah achter die moord zaten.

'Onmiddellijk einde'

De Veiligheidsraad heeft unaniem een verklaring aangenomen, waarin "elke poging om Libanon te destabiliseren door middel van politieke moorden" wordt veroordeeld. De raad eist een onmiddellijk einde aan het gebruik van intimidatie en geweld tegen Libanese politici.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon vindt dat de aanslag grondig moet worden onderzocht en roept de Libanezen op zich niet te laten provoceren. "In deze tijd van onrust in de regio is het van groot belang dat alle betrokkenen de rust bewaren om de vrede en stabiliteit in Libanon niet in gevaar te brengen", zegt Ban in een verklaring.

Vertrek

De Libanese oppositie eist het vertrek van premier Najib Mikati, die wordt gezien als pro-Syrisch. Volgens de oppositie heeft hij bloed aan zijn handen. Oppositieleider Saad Hariri, zoon van de vermoorde oud-premier, zegt dat Syrië achter de aanslag van gistermiddag zit.

De tegenstellingen in de Libanese bevolking zijn aangewakkerd door de burgeroorlog in buurland Syrië. Veel sjiieten steunen het regime van de Syrische president Assad; veel soennieten staan achter de Syrische opstandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl