NOS NieuwsAangepast

Servië en Kosovo praten met elkaar

Door correspondent Joost van Egmond in Belgrado

Een last-minute bespreking in Brussel tussen Servië en Kosovo is vrijdag uitgelopen op een lichte sensatie. Voor het eerst spraken de premiers van de twee landen rechtstreeks met elkaar, onder leiding van Catherine Ashton.

De EU-buitenlandcoördinator zou volgens de agenda eerst met de Servische premier Ivica Dacic praten en daarna met de Kosovaarse regeringsleider Hashim Thaci. Maar Ashton riep onverwachts de kemphanen samen aan één tafel.

Volgens sommige bronnen gaven Dacic en Thaci elkaar zelfs een hand. Ashton zei dat de ontmoeting snel een vervolg krijgt.

Onbespreekbaar

Servië claimt Kosovo nog altijd als een provincie, en is woedend over recente handreikingen die de EU heeft gedaan aan de regering in Pristina. Die maakte donderdag in een gepeperde verklaring duidelijk dat er alleen van staat tot staat kan worden gepraat op basis van gelijkheid.

Dat laatste is voor Servië onbespreekbaar, maar de twee landen willen wel dolgraag zicht houden op het EU-lidmaatschap. De unie eist een betere onderlinge relatie.

Gezien de slepende dialoog tot nu toe is de doorbraak sensationeel te noemen. Als Dacic en Thaci er inderdaad een gewoonte van gaan maken samen om de tafel te zitten, is dat vooral voor Servië een enorme stap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl