NOS NieuwsAangepast

Jos van Rey verdacht van lekken

De Roermondse wethouder en Eerste Kamerlid voor de VVD Jos van Rey wordt verdacht van corruptie. Hij zou in zijn functie als wethouder geld of diensten hebben aangenomen.

Van Rey wordt ook verdacht van het lekken van informatie naar kandidaten voor het burgemeesterschap van Roermond. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de zoektocht naar een nieuwe burgemeester leidde.

Offermans

Het Openbaar Ministerie stuitte op het lekken tijdens het onderzoek naar corruptie.

De VVD'er Ricardo Offermans, die onlangs door de gemeenteraad is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Roermond, is ook verdachte in de zaak. Hij zou degene zijn aan wie van Rey de geheime informatie heeft gegeven. Offermans moet de opvolger worden van CDA-burgemeester van Beers.

Ziek

Het onderzoek van het OM gaat mogelijk maanden duren. Wat dat voor gevolgen heeft voor de burgemeestersbenoeming in Roermond, is onduidelijk.

Offermanns is nu nog burgemeester van Meerssen. Hij is niet bereikbaar voor commentaar en heeft zich ziekgemeld.

Inval

Vanochtend deed de rijksrecherche een inval in het huis Van Rey in Roermond. Ook zijn werkkamer in het stadhuis en de huizen van zijn zoon en dochter werden doorzocht.

De Roermondse wethouder kwam vorig jaar ook al in opspraak. Hij laadde structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich. Hij besliste enkele keren over zaken die te maken hadden met een projectontwikkelaar, met wie hij bevriend is.

Er kwam een onderzoek waaruit bleek dat er sprake was van duidelijke en jarenlange schijn van belangenverstrengeling.

Gedragscode

Maar de onderzoekscommissie concludeerde dat de overtreding van de gemeentelijke gedragscode 'van beperkte politieke betekenis' was.

Van Rey is al sinds 1998 wethouder in Roermond. Van 1982 tot 1989 zat hij in de Tweede Kamer voor de VVD en sinds vorig jaar is hij Eerste Kamerlid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl