NOS NieuwsAangepast

'CIA wil meer drones aankopen'

De CIA wil haar vloot van onbemande bewapende drones fors uitbreiden, meldt de Washington Post. CIA-directeur Petraeus zou druk uitoefenen op het Witte Huis om hiermee akkoord te gaan.

Als Petraeus zijn zin krijgt, zou de CIA 10 drones kunnen toevoegen aan de huidige vloot van zo'n 30 tot 35 onbemande vliegtuigjes.

Doelen

Voor de inzet van drones op al-Qaidadoelen in Jemen gebruikt de spionagedienst nu vaak toestellen van de Amerikaanse luchtmacht. Die beschikt over een veel uitgebreider arsenaal. CIA, Pentagon en het Witte Huis beslissen samen over de doelen die onder vuur worden genomen.

Er is kritiek op de nauwe samenwerking tussen de CIA en Defensie, omdat hun traditioneel verschillende rollen steeds verder vermengd raken. De CIA gaat in Pakistan en Jemen steeds vaker zelf in de aanval, terwijl Defensie meer en meer spionagetaken op zich neemt.

Mali en Libië

De CIA wil ook graag drones inzetten boven Mali en Libië, twee landen waar moslimextremisten en al-Qaida hun macht steeds verder uitbouwen.

Het CIA-voorstel om de dronesvloot uit te breiden moet worden getoetst door het Witte Huis, het Pentagon, Buitenlandse Zaken en enkele andere betrokken organisaties.

In de regio's waar drones worden ingezet, is veel kritiek op het gebruik van de toestellen. Ze zouden veel burgerslachtoffers maken en daardoor mensen in de armen van extremisten drijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl