NOS NieuwsAangepast

Pakistaanse Malala kan weer staan

Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai heeft voor het eerst weer rechtop gestaan sinds ze vorige week werd neergeschoten. Dat heeft een van de artsen gezegd die Malala behandelen in een ziekenhuis in het Britse Birmingham.

De arts vertelde dat het meisje met hulp op haar benen kan staan en ook weer kan schrijven. Dat gebruikt ze om te communiceren, want ze kan nog niet praten omdat ze een buisje in haar luchtpijp heeft. De arts gaat ervan uit dat Malala gewoon kan praten als het buisje een dezer dagen wordt verwijderd.

Fysieke schade

Het meisje heeft ook nog last van een infectie die waarschijnlijk is veroorzaakt door de kogel die ze in haar hoofd kreeg.

Scans tonen dat er fysieke schade is aangericht in Malala's hersenen, maar " in dit stadium zien we niet dat er functies zijn uitgevallen", lichtte de arts toe. Hij vindt het nog te vroeg om te zeggen of het meisje last houdt van intellectuele of geheugenstoornissen.

De verklaring van vandaag is de eerste echte aanwijzing dat het beter gaat met het meisje.

Weblog

Malala werd met twee vriendinnen vorige week dinsdag in een schoolbus aangevallen door een Talibanextremist. Ze was doelwit vanwege haar Engelstalige weblog over de wreedheden van de Taliban en het recht van meisjes op onderwijs.

Na enkele dagen werd Malala overgevlogen naar Birmingham, waar ze met specialistische hulp herstelt van haar ernstige verwondingen.

De Taliban hebben gezworen het meisje alsnog te doden als ze deze aanslag zou overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl