NOS WielrennenAangepast

Terugblik Rabobank in wielrennen

Zeventien jaar reed de Rabobank-ploeg in het peloton. Er werden grote rondes gewonnen en ritten in de Tour de France.

Het begint voor de formatie allemaal in september 1995.

Ploegleider Jan Raas en Rabobank-topman Herman Wijffels maken de komst van de nieuwe wielerploeg bekend.

Vier maanden later, in januari 1996 wordt de ploeg gepresenteerd. Renners zijn dan onder meer de ervaren Erik Breukink, Adri van der Poel en Erik Dekker. Uit het buitenland staan coureurs als Johan Bruyneel en Vjatsjeslav Ekimov op de loonlijst. In de Tour van 1996 verrast de jonge Michael Boogerd het hele peloton in de kletsnatte straten van Aix-Les-Bains.

Een paar seizoenen lang denkt Rabobank met Michael Boogerd de Tour te kunnen winnen, maar dat lukt niet. Etappezeges zijn het hoogst haalbare. Erik Dekker heeft in de Tour van 2000 een topjaar. Hij wint maar liefst drie etappes.

Michael Boogerd wint in 2002 de koninginnenrit in de Tour de France. Na de beklimmingen van de Galibier en de Madeleine komt Boogerd als eerste over de streep bovenop La Plagne.

Drie jaar later behaalt Pieter Weening in het Rabobank-shirt de tot nu toe laatste ritzege in de Tour voor Nederland. Weening verslaat met een banddikte Andreas Klöden in een sprint-à-deux in Gerardmer.

Donkere kant

De geschiedenis van de Rabobank-wielerploeg heeft ook een donkere kant. In 2007 besluit de directie om geletruidrager Michael Rasmussen vlak voor Parijs uit de Tour te halen. Rasmussen heeft gelogen over zijn verblijfplaats bij zijn voorbereiding op de Tour.

Ook wordt Rabobank geconfronteerd met een dopinggeval van Thomas Dekker. De jonge, talentvolle coureur rijdt al bij de ploeg van Lotto als de dopingzaak met terugwerkende kracht aan het licht komt. Het gaat om afwijkende bloedwaarden aan het eind van het seizoen 2007.

Het jaar wordt nog enigszins goed gemaakt door de Rus Denis Mentsjov. Hij had de eindzege van de Ronde van Spanje in 2005 op zak en in 2007 staat hij weer met de handen omhoog op het podium in Madrid.

Na 2007 breken er nieuwe Nederlandse renners door via Rabobank. Robert Gesink en Bauke Mollema behalen mooie resultaten en worden gezien als de kroonprinsen van het Nederlandse wielrennen als het gaat om de grote rondes.

Eindzege

Maar de eindzege in zo'n grote ronde zat er de laatste jaren nog niet in. De afgelopen Tour was het de Spanjaard Luis Leon Sanchez die de eer redde met een ritzege. Hij won kort daarna ook nog de Classica San Sebastian.

In december 2011 voegt Rabobank een nieuw hoofdstuk toe aan de wielersponsoring. Rondom Marianne Vos wordt een vrouwenploeg gebouwd.

Half oktober 2012 wordt het USADA-onderzoeksrapport over Lance Armstrong openbaar. In het rapport geeft Levi Leipheimer toe dat hij doping gebruikte toen hij tussen 2002 en 2004 bij Rabobank reed.

Sinds augustus staat de Spanjaard Carlos Barredo op non-actief. Hij is door de UCI in staat van beschuldiging gesteld vanwege afwijkende bloedwaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl