NOS WielrennenAangepast

Boom en Gesink: "We zijn gedupeerd"

Lars Boom en Robert Gesink hebben verbolgen gereageerd op het besluit van Rabobank om te stoppen met de sponsoring.

Ze voelen zich slachtoffer van de fouten van een vorige generatie wielrenners.

"Dit is heel erg zonde. Het is al die tijd zo'n betrouwbare goede sponsor. Het is echt heel erg jammer dat zij ons nu verlaten", aldus Boom. Volgens hem wordt de jonge generatie de dupe van het gedrag van de oude generatie.

"De Rabobank weet ook dat we nu heel erg goed bezig zijn. Maar natuurlijk moet je het standpunt van de bank ook begrijpen. Maar wij zijn toch de dupe van iets waar wij niets mee te maken hebben."

Boom gaat er wel vanuit dat hij in 2013 binnen de ploeg kan blijven fietsen. "We hebben doorlopende contracten en die worden ook gewoon betaald. We kunnen zonder sponsor rijden voorlopig. Alles staat ook op de rit voor volgend jaar. Ik hoop dat we ons kunnen laten zien en zo een nieuwe sponsor warm kunnen maken."

Gesink: "Wij betalen rekening"

Gesink stelt ook dat zijn generatie de rekening moet betalen voor het gebruik van doping door zijn oude collega's.

"We waren de laatste jaren juist een andere weg ingeslagen. Ik denk dat ik de eerste man ben van de nieuwe generatie. Het is heel erg zuur dat wij nu de rekening moeten betalen voor wat er in het verleden is gebeurd en dat alles waar wij nu mee bezig waren vertraging oploopt. Ik baal daar ontzettend van, want wij waren toch echt op een goede en nette manier bezig", aldus de kopman van de Rabobank-ploeg.

Gesink beseft dat de ploeg in een hele moeilijke positie zat. "Het is naïef om te denken dat de Rabobank het rapport over Lance Armstrong fraai zou vinden. Dus je houdt er wel rekening mee. Het is zeventien jaar een verschrikkelijk mooi project geweest. Het is echt heel jammer dat dit op deze manier ten einde komt. Het zijn waardeloze tijden. Het is onduidelijk waar het naartoe moet. Ik hoop dat er een goede oplossing komt."

Boogerd geschrokken

Oud-Rabobank-renner Michael Boogerd schrok toen hij het nieuws hoorde. "Het is wel begrijpelijk, maar ik had het niet verwacht."

"Ik had gedacht dat er nog wel onderzoek zou komen en dat Rabobank een bepaalde houding zou aannemen. Maar ik was er toch niet van uitgegaan dat ze zouden stoppen. Ik ben best wel geschokt. Ik vind het verschrikkelijk voor de renners en het personeel. Het siert de bank dat ze de verplichtingen voor 2013 nakomen. Ik hoop dat de jongens frank en vrij kunnen rijden en dat er ander in de sport stapt."

Merijn Zeeman, gecontracteerd als trainer door Rabobank voor 2013: "Het verlies van Rabobank als sponsor is het resultaat van de zieke en hypocriete wielerwereld waar we in werken."

"Het wielrennen heeft een totale cultuuromslag nodig. Er is nog steeds te veel hypocrisie rond het wielrennen en bij de mensen die erbij betrokken zijn. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de zwarte dagen zijn ook nog steeds welkom in wedstrijden en leiden ploegen. Rabobank staat juist voor een nieuwe toekomst en daarom heb ik voor deze ploeg gekozen. Ik geef mijn droom en deze nieuwe generatie niet op."

Sneeuwbaleffect

Ook andere renners reageerden op het besluit van Rabobank. Bram Tankink bijvoorbeeld: "Ben redelijk zwaar geschokt. Misschien is dit nog wel understatement", liet de Rabobank-renner weten op Twitter.

De Duitse Rabobank-renner Paul Martens: "Treurig nieuws, ik kan het een sponsor niet kwalijk nemen dat hij deze sport verlaat... maar het voelt niet eerlijk... ik geloof in onze groep, hoop dat we de kans krijgen door te vechten."

Oud-Rabobank-renner Thomas Dekker: "Heftig wakker worden. De Rabobank stopt. Ik denk dat zij de goede weg waren ingeslagen, maar het sneeuwbaleffect van de laatste dagen was te veel. Jammer voor al die jonge renners die de dupe van het verleden worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl