NOS NieuwsAangepast

'Agenten trainen niet op stress'

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Agenten schieten eerder en onnauwkeuriger onder invloed van stress. Toch wordt er niet of nauwelijks onder stress geoefend. Dat blijkt een onderzoek van de VU dat vandaag wordt gepubliceerd, in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

De onderzoekers concluderen dat een politieman onder stress een "sterkere verwachting van dreiging heeft en eerder geneigd is om situaties als bedreigend te interpreteren". Met andere woorden: de agent denkt eerder dat een verdachte een wapen heeft, en er wordt eerder besloten om te schieten.

Toenemend geweld

Het aantal keer dat de politie jaarlijks de wapens trekt, is de afgelopen jaren flink toegenomen: van veertien in 2006 tot dertig vorig jaar. Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat stress in die gevallen dat het daadwerkelijk tot schieten komt, heeft bijgedragen aan de handelwijze en de uiteindelijke beslissing om te schieten.

"Met het oog op het toenemende geweld waarmee politieambtenaren zich geconfronteerd zien, alsmede de verscherpte aandacht voor het 'handelen naar bevoegdheid', blijft stress dus een factor met belangrijke consequenties", schrijven de onderzoekers.

Niet genoeg schiettraining

Desalniettemin concluderen de onderzoekers dat er niet of nauwelijks wordt getraind onder stress in levensechte situaties.

Bovendien is de 32 uur per jaar per agent die nu is gereserveerd voor schiettraining bij lange na niet genoeg, stellen zij. Met name het inschatten of een verdachte al dan niet een wapen heeft, vergt intensieve oefening.

Meer oefenen

De onderzoekers bevelen aan om meer aandacht te besteden aan het voorkomen van stress en vaker te oefenen onder realistische omstandigheden. "Als dat niet gebeurt," waarschuwen ze, "dan is een mogelijke keerzijde dat we in toenemende mate met de negatieve gevolgen in aanraking komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl