Justitie: dna ziekenhuizen gebruiken

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers»
Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers ANP

Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Daarover heeft ministerie van VWS gesproken met deskundigen uit het veld.

Volgens het tv-programma KRO Reporter ligt er al een concept-wetsvoorstel van die strekking, maar dat wordt ontkend door de woordvoerder van minister Schippers.

Voor justitie betekent de toegang tot het dna-materiaal een extra mogelijkheid om misdrijven op te lossen. Volgens het wetsvoorstel mag het dna alleen worden gebruikt na ernstige misdrijven zoals moord en verkrachting.

Landelijke dna-databank creëren

Wetenschappers zijn bang dat het daar niet bij blijft. Medici vrezen dat patiënten niet meer zullen meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. De landelijke artsenfederatie KNMG noemt het wetsvoorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.

In ziekenhuizen ligt lichaamsmateriaal van miljoenen Nederlanders opgeslagen. Het gaat om weefsel dat ziekenhuizen na behandeling voor onderzoek bewaren.

Het nieuwe kabinet moet beslissen of de nieuwe wet er ook echt komt.

Deel deze pagina

Video

Justitie: meer toegang tot dna-materiaal

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat Justitie dna-materiaal mag gaan gebruiken, dat ziekenhuizen bewaren voor... wetenschappelijk onderzoek. Dat staat in een concept-wetsvoorstel, dat het KRO-programma Reporter in het bezit heeft.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio