NOS NieuwsAangepast

Iers protest tegen abortuskliniek

In Noord-Ierland hebben enkele honderden mensen geprotesteerd bij de eerste abortuskliniek op het eiland. Vrouwen kunnen sinds gisteren onder strikte voorwaarden terecht bij de kliniek in Belfast.

Zo'n 400 demonstranten stonden voor de ingang van de praktijk, in een kantoorgebouw in het centrum van de stad. Ze hadden plakkaten bij zich met gruwelijke foto's van abortussen en zongen geestelijke liederen.

Controversieel onderwerp

Abortus is een controversieel onderwerp in het strenggelovige Ierland en Noord-Ierland. In Noord-Ierland is het alleen toegestaan als het leven van de moeder gevaar loopt. Elk jaar gaan enkele honderden vrouwen daarom naar Groot-Brittannië om hun zwangerschap te beëindigen.

De organisatie achter de kliniek zegt zich strikt aan de wetgeving te houden. Zwangeren kunnen er slechts tot 9 weken terecht voor een pil die een miskraam opwekt. Er worden geen operatieve abortussen uitgevoerd.

Springplank

Tegenstanders vrezen dat de kliniek een springplank is naar verdere versoepeling van abortus. Enkele politici hebben daarom al aangekondigd te kijken of ze de praktijk kunnen laten sluiten.

De kliniek zegt de eerste dag te zijn overspoeld met telefoontjes. Daarbij waren ook bellers uit buurland Ierland, waar het verbod op abortus zelfs in de grondwet staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl