NOS NieuwsAangepast

Shalit heeft het moeilijk na vrijlating

De Israëlische militair Gilad Shalit heeft het een jaar na zijn ontvoering nog altijd moeilijk met de terugkeer naar het gewone leven. Dat zegt hij in het eerste interview dat hij gaf na zijn vrijlating.

"Het is moeilijk om weer het gewone leven op te pakken", zei hij tegen het Israëlische Channel 10, dat hem enkele weken volgde. "Sociaal is het moeilijk. Mensen zijn veranderd, zijn volwassen geworden. Je voelt je achtergelaten."

Shalit werd in 2006 als 19-jarige korporaal door Hamas ontvoerd aan de grens met de Gaza-strook. Hij zou vijf jaar worden vastgehouden.

"Bang voor Hezbollah"

In het interview zegt hij vooraf nooit angst te hebben gehad voor Hamas. "Ik was bang voor Hezbollah, omdat zij vaardiger en bekwamer zijn. Ik dacht niet dat Hamas zo'n operatie succesvol kon volbrengen. We dachten dat ze nooit de tank binnen zouden komen."

Shalit zegt dat hij redelijk werd behandeld door zijn gijzelnemers. Ze gaven hem voldoende te eten en "mishandelden me nauwelijks".

Het was vooral moeilijk de tijd te doden. Hij speelde spelletjes met een bal van kleren, schreef en mocht naar de Arabische televisie kijken. Ook tekende hij de straten van zijn woonplaats, "zo zou ik niets vergeten".

Overweldigend

Na jaren onzekerheid werd Shalit uiteindelijk geruild tegen ruim duizend Palestijnse gevangenen. Het moment dat hij werd vrijgelaten noemt hij overweldigend. "Ineens zag ik tientallen mensen voor me, terwijl ik jarenlang slechts een paar mensen had gezien."

Ook Hamas gaf gisteren een film vrij over de ontvoering. Daarin komen de ontvoerders van Shalit uitgebreid aan het woord over de gijzeling. Ze zeggen dat ze tot de ochtend wachtten, omdat de Israëliërs dan moe waren van een nachtdienst.

De mannen zeggen de operatie in het grootste geheim te hebben voorbereid, om uitlekken van de plannen te voorkomen. In de film worden ook beelden vertoond van de tunnel die werd gebruikt om Shalit te kidnappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl