Somalië wil voetbalstadion terug

De Somalische voetbalbond SFF wil het stadion in de hoofdstad Mogadishu weer gaan gebruiken voor wedstrijden. Sinds het begin de burgeroorlog in 1991 werd het gebouw als fort gebruikt door verschillende gewapende partijen.

Direct bij het uitbreken van de strijd nam een gewapende militie het Mogadiscio Stadium uit de jaren 70 over. Ten tijde van het Black Hawk Down-incident werd het als uitvalsbasis voor de VN-troepen gebruikt.

Afrikaanse Unie

Momenteel dient het als kamp voor manschappen van de Afrikaanse Unie, die in het land de vrede proberen te bewaken. Ook worden er Somalische veiligheidstroepen getraind.

Vertegenwoordigers van de SFF brachten vandaag een bezoek aan het stadion in het noorden van de stad, meldt de BBC. Doordat de veiligheidssituatie ter plekke de afgelopen tijd flink is verbeterd, hopen ze er binnenkort weer wedstrijden te kunnen spelen.

Volledig verboden

Toen de islamitische rebellenbeweging al-Shabab aan de macht was, was voetbal net als andere sporten volledig verboden. De beweging is het afgelopen jaar uit de hoofdstad verjaagd, maar heeft nog wel andere delen van het land in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl