NOS NieuwsAangepast

Compromis over bankentoezicht

Op de EU-top in Brussel is een compromis bereikt over de invoering van Europees bankentoezicht. Al eind dit jaar zou het juridische kader voor zo'n toezichthouder gereed moeten zijn. In de loop van 2013 moet die operationeel zijn.

Het compromis wordt gezien als een opsteker voor Duitsland en Nederland. Die zijn voor Europees bankentoezicht, maar vinden degelijke afspraken belangrijker dan de snelle oprichting van een toezichthouder.

"Geen haastwerk"

"Het komt niet aan op 1 of 2 maanden", zei bondskanselier Merkel na afloop van het overleg.

Demissionair minister-president Mark Rutte sloot zich bij die woorden aan. Hij wil het bankentoezicht goed voorbereiden: "Het moet geen haastwerk worden". Volgens hem is een herkapitalisatie van de Spaanse banken alleen mogelijk met een effectief toezicht.

Andere EU-lidstaten, waaronder Spanje, hadden liever gezien dat de toezichthouder al op 1 januari operationeel was geweest. Door het nieuwe orgaan zouden noodlijdende Spaanse banken direct geld uit het Europese noodfonds ESM kunnen krijgen.

Voorwaarde

Duitsland en Nederland hadden als voorwaarde voor die constructie gesteld dat er een Europese toezichthouder zou komen.

Bij de EU-top wordt geen besluit genomen over het plan voor een Europese begroting.

Verklaring over Griekenland

Na middernacht kwamen de regeringsleiders met een verklaring over Griekenland. "We zijn blij met de vorderingen die de Grieken en de Trojka maken over het bereiken van een akkoord."

Over de maatregelen die momenteel in Griekenland worden doorgevoerd, is men in Brussel ook positief: "Er is goede vooruitgang geboekt om het aanpassingsprogramma op de rails te krijgen. We verwachten dat Griekenland de budgettaire en structurele hervormingen zal voortzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl