NOS NieuwsAangepast

'Corruptie Hooijmaijers ongekend'

De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan fraude op een ongekende schaal. Dat zei de Officier van Justitie vanmorgen bij de start van het strafproces tegen Hooijmaijers.

De oud-gedeputeerde ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie. "Het OM heeft geen enkel bewijs."

Tijdens de regiezitting las justitie de tenlastelegging voor. Hooijmaijers wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook Hooijmaijers vrouw en een bevriende makelaar staan terecht.

Volgens de advocaat van Hooijmaijers is zijn cliënt al veroordeeld. "Het OM weet niet hoe het eraan toegaat in het openbaar bestuur. De toon is al gezet. Ook door de media."

'Barbertje moet hangen'

Ook Hooijmaijers zelf vindt dat het OM op de zaken vooruitloopt. "Er is nog geen getuige gehoord. Maar dit is een prestigezaak geworden. Ik constateer dat Barbertje moet hangen."

Hooijmakers zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie in de jaren 2005 tot 2009, de periode dat hij gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën was in de provincie Noord-Holland. Hij zou zich ruim hebben laten betalen door bouwbedrijven en projectontwikkelaars in ruil voor gunstige beleidsbeslissingen.

Het OM gaat ervan uit dat Hooijmaijers in totaal bijna vijf ton heeft witgewassen. Dat bedrag zou hij daadwerkelijk hebben ontvangen. Het totaalbedrag in de tenlastelegging is 1,6 miljoen euro, inclusief de bedragen die de andere partijen aan de gedeputeerde hadden toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl