NOS NieuwsAangepast

Turkse pianist voor de rechter

De wereldberoemde Turkse pianist Fazil Say is in Istanbul voor de rechter verschenen omdat hij de islam zou hebben beledigd. Op Twitter noemde hij de islam schijnheilig.

In een van zijn tweets reageerde hij op een oproep om een gebed te houden van slechts 22 seconden. "Waarom zo'n haast?", twitterde Say, "Hebben jullie een minnares wachten of staat er raki op tafel?" De islam verbiedt het gebruik van alcohol en velen namen aanstoot aan de opmerkingen van Say.

De 42-jarige Say uit ook regelmatig zorgen over de islamisering van Turkije onder de AK-partij van premier Erdogan. In Duitse media zei hij dat hij overweegt om Turkije te verlaten.

Haatzaaien

De rechters in Istanbul hebben Say haatzaaien ten laste gelegd en belediging van islamitische waarden. Hij kan een gevangenisstraf van achttien maanden krijgen. Buiten de rechtszaal in Istanbul demonstreerden zo'n honderd mensen voor Say.

Say is een van de bekendste en meest getalenteerde pianisten van Turkije. Hij speelde onder meer bij het New York Philharmonic en het Berlijn Symfonie Orkest. Hij speelt ook jazz en traditionele Anatolische muziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl