NOS NieuwsAangepast

Longarts VU eist baan terug

De longarts Piet Postmus stapt naar de rechter omdat hij weer aangesteld wil worden als afdelingshoofd bij het VU medisch centrum in Amsterdam. Zijn advocaat Felix Chorus heeft een kort geding aangekondigd.

Postmus sloeg eerder dit jaar alarm over de patiëntenveiligheid in het VUmc. Hij trok als hoofd van de afdeling longziekten aan de bel bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens hem liepen patiënten op de afdeling longchirurgie gevaar door ruzies en slechte communicatie tussen specialisten.

Postmus was daarover al bij de raad van bestuur langs gegaan, maar die reageerde volgens hem niet adequaat op de crisis op de afdeling longziekten.

Verscherpt toezicht

De inspectie stelde het ziekenhuis in augustus onder verscherpt toezicht en klokkenluider Postmus werd op non-actief gesteld. De longarts mag nu weer als longarts terugkeren, maar het VUmc voelt er niets voor om hem ook weer afdelingshoofd te maken, zegt advocaat Chorus. "We hebben geprobeerd er met de directie uit te komen, maar dat is niet gelukt."

Chorus verwacht dat zijn cliënt zal winnen omdat het ziekenhuis geen goede argumenten heeft aangevoerd om hem niet meer aan te stellen. "Zijn eigen afdeling, alle stafleden willen hem terug. Hij heeft geen problemen met de mensen op de werkvloer. Het VUmc doet het voorkomen alsof hij een communicatieprobleem zou hebben met mensen maar dat is niet zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl