Schulz: meer macht naar EU
Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement wil dat de Europese Unie meer macht krijgt, ten koste van de nationale regeringen. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant op de dag dat de Europese regeringsleiders in Brussel bijeenkomen voor een eurotop.
Volgens Schulz leveren zulke bijeenkomsten weinig op, omdat de regeringsleiders beleid met een veto kunnen wegstemmen. "Mijn punt is dat met zeventien veto's aan tafel, de besluitvorming steeds te laat en te weinig is."
Concrete voorstellen
"Afgelopen zomer beloofden de leiders een Europees plan voor groei en banen, 120 miljard euro zou er beschikbaar komen. Vier maanden later wacht ik nog steeds op de eerste concrete voorstellen. Ondertussen blijven Nederland en Duitsland hameren op begrotingsdiscipline en bezuinigen. Je hoeft geen professor in de economie te zijn om te begrijpen dat die strategie groei juist kapot maakt."
Schulz meent dat de regeringsleiders over hun schaduw heen moeten springen om macht in te leveren. "De realiteit is dat Rutte en Merkel aan de Brusselse vergadertafel eerst aan hun Nederlandse en Duitse belangen denken. Ik kan het ze niet eens kwalijk nemen. Maar er is ook een algemeen, Europees belang en dat is afgelopen jaren schromelijk verwaarloosd."
Europese regering
"De leiders zouden moeten begrijpen dat Europees belang ook nationaal belang is. Een goed functionerende interne markt, een stabiele munt en snel herstel van de zuidelijke economieën zijn in het belang van Nederland en Duitsland."
Schulz herhaalt in het interview zijn voorkeur voor een Europese regering, die door het Europarlement kan worden weggestuurd. "Zolang dat niet gebeurt, blijven we voortmodderen met de crisis."
Europese burgers die zo'n machtsgreep van Brussel niet zien zitten, stelt hij gerust: hij wil ook juist macht teruggeven aan de regeringen.
Macht teruggeven
"Ik ben er voor dat de Europese regering zich toelegt op vier beleidsterreinen: internationale handel, de muntunie, migratie en milieu. Dat zijn de vier grootste uitdagingen van de 21-ste eeuw. Verder moet Brussel macht teruggeven aan de hoofdsteden: zaken die duidelijk niet bestemd zijn voor het Europees niveau, die enkel zinloze regels en ergernis opwekken."
Als voorbeeld noemt hij de regels rond Europese aanbesteding. "Geen enkel Portugees bedrijf wil in Maarssen de schoolmuren schilderen", stelt hij. "Waarom wordt die stad door de EU verplicht de renovatie van zijn scholen Europees aan te besteden? Kan iemand mij dat uitleggen? Het is onzin en als voormalig burgemeester kan ik u vertellen dat die aanbestedingsplicht ontzettend veel geld kost."