NOS NieuwsAangepast

Illegaal downloaden minder in trek

In de afgelopen vier jaar is het aantal mensen dat via illegale sites muziek downloadt, fors afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Tilburg. Internetgebruikers kiezen steeds vaker voor betaalde diensten.

Vier jaar geleden haalde een op de drie webgebruikers wel eens muziek van een illegale bron. Inmiddels is dat aantal geslonken naar 25 procent van de websurfers. Dat komt in eerste instantie door de opkomst van betaalde legale websites als Spotify en iTunes.

Volgens een van de onderzoekers zijn mensen blijkbaar bereid te betalen om zonder lange omwegen en reclamefilmpjes hun keuze te kunnen downloaden. De onderzoekers adviseren daarom meer energie te steken in de ontwikkeling van legale downloadsites en minder in de bestrijding van illegale sites.

Jong

Zowel de illegale downloaders als de bezoekers van legale muzieksites zijn overwegend jong. Voor de jonge illegale downloaders geldt dat ze juist relatief veel geld besteden aan concert- en bioscoopkaartjes en de bijbehorende merchandise.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl