NOS NieuwsAangepast

Huwelijk Luxemburg live bij NOS

De NOS doet zaterdag 20 oktober live verslag van het huwelijk van de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume (30) en gravin Stéphanie de Lannoy (28). De uitzending begint met de kerkelijke inzegening en aansluitend zijn de rijtoer door het centrum van de hoofdstad en de balkonscène op het groothertogelijk paleis te zien.

De kerkdienst in de kathedraal Notre-Dame is in het Frans, maar wordt live vertaald. De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom. Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster doet ter plekke verslag van het huwelijk.

Oranjes

Guillaume is de oudste zoon en troonopvolger van groothertog Henri van Luxemburg, die sinds twaalf jaar het groothertogdom bestuurt. Op 26 april 2012 maakte Guillaume zijn verloving met de Belgische gravin bekend. Het stel trouwt op vrijdag 19 oktober voor de wet in het stadhuis van Luxemburg, in een select gezelschap en buiten het zicht van de pers.

Voor het kerkelijk huwelijk worden vele koninklijke gasten uit omringende vorstenhuizen verwacht. Zo behoren koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima tot de genodigden. Ook prins Carlos is als hoofd van het huis Bourbon-Parme aanwezig, samen met zijn vrouw prinses Annemarie. Prinses Ariane, petekind van erfgroothertog Guillaume, zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst geen bruidsmeisje zijn tijdens de plechtigheid.

Uit Denemarken reizen koningin Margrethe en haar man en kroonprins Frederik en zijn vrouw af naar Luxemburg. Van het Noorse koningshuis zijn koning Harald, koningin Sonja en het kroonprinselijk paar Haakon en Mette-Marit aanwezig, evenals prinses Märtha Louise en haar man. Zweden vaardigt koningin Silvia en kroonprinses Victoria en prins Daniel af. Ook kroonprins Naruhito van Japan komt naar Luxemburg. En uiteraard is er een grote afvaardiging uit buurland België. De Belgische koning Albert is een zwager van de grootvader van Guillaume.

NOS Koninklijk huwelijk in Luxemburg, zaterdag 20 oktober van 10.45 - 13.15 uur op Nederland 1 en nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl