NOS NieuwsAangepast

Omzet Nederlandse dance stijgt

De omzet van de Nederlandse dance-industrie is in de afgelopen tien jaar met ruim 20 procent gestegen. In de sector ging vorig jaar ruim 586 miljoen euro om. Dat hebben adviesbureau Evar en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra berekend.

Vooral het aantal grote evenementen neemt fors toe. De omzet van evenementen met meer dan 3000 bezoekers steeg in tien jaar met bijna 70 procent. In 2011 waren er in totaal 123 grote evenementen, die bij elkaar 1,5 miljoen bezoekers trokken.

Daarnaast zijn er steeds meer optredens van internationale DJ's in Amsterdam. Ieder weekend treden er in Amsterdam meer DJ's op dan eind jaren 90 in een heel kwartaal.

Afrojack

Nederlandse dance wordt ook steeds populairder als exportproduct. Nederlandse DJ's verdienden in 2011 iets meer dan 53 miljoen euro met optredens in het buitenland. Maar het imago gaat veel verder. Gevestigde Nederlandse namen in het buitenland, zoals Armin van Buuren, Laidback Luke en Afrojack, staan bijvoorbeeld hoog op de ranglijst van tijdschrift DJ Mag.

Die grote namen zijn vanaf vandaag, samen met 1700 andere artiesten, op het Amsterdam Dance Event. Het is de zeventiende editie van het grootste dancefestival in de wereld. Naast optredens is het Dance Event een conferentie voor deskundigen en artiesten uit de hele wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl