NOS NieuwsAangepast

Piloot Ruben houdt goede hoop

"Op dit moment weet je gewoon dat het heel moeilijk is", zegt de kersverse piloot Ruben. Nog twee officiële dagen op de vliegschool AIS Flight Academy en dan zit zijn opleiding erop. Maar de vooruitzichten voor piloten zijn ronduit slecht.

Pilotenvakbond VNV zei gisteren bezorgd te zijn over de kwaliteit van de verkeersvliegers die de Nederlandse vliegscholen afleveren. Volgens de VNV versoepelen de scholen de aanname-eisen om de klassen vol te krijgen. De vliegscholen ontkennen dat.

Martin van der Meer van de AIS Flight Academy erkent dat er veel werkloosheid onder piloten is, maar volgens hem zet de VNV zich in voor de zittende garde. "Er wordt aan hun stoel geknabbeld, de tijden van goede salarissen en relatief weinig werken, die zijn toch een beetje over. Er zijn gewoon heel grote groepen nieuwbakken piloten die voor minder geld hetzelfde willen doen." Wachttijd van een jaarInstructeur Ran houdt zijn studenten voor dat de 'wachttijd' voor een baan wel een jaar kan zijn. "Je moet gewoon heel druk gaan solliciteren". Piloot Ruben wist van tevoren dat de situatie zo zou zijn. "Daar ben je op ingesteld". Hij is druk bezig met sollicitatiebrieven en zijn CV, al heeft dat nog niets concreets opgeleverd. "Het klinkt niet best, maar je moet er wel voor blijven gaan. Het is een droom, al klinkt dat cliché." Je moet als net afgestudeerde piloot een plan B hebben, zegt hij. "Ik wil in ieder geval zorgen dat ik de rente van mijn schuld wel kan aflossen." Beetje brutaalRuben houdt goede hoop op een baan. "Zoveel mogelijk solliciteren, een beetje brutaal wezen, netwerken. Als je dat allemaal doet, dan denk ik dat het wel gaat lukken." Over drie maanden zit hij in de cockpit, verwacht hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl