NOS NieuwsAangepast

Protest tegen monument Geffen

In Geffen in Noord-Brabant is discussie ontstaan over een oorlogsmonument dat zaterdag wordt onthuld. Op het monument staan de namen van Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van Duitse. Federatief Joods Nederland noemt dat "uiterst kwetsend voor levenden en doden".

Het monument bestaat uit een kunstwerk van roestvrij staal dat een vlucht vogels uitbeeldt en een aantal gedenkstenen. Daarop staan de namen gegraveerd van alle mensen die tijdens de oorlog in Geffen zijn omgekomen, ongeacht hun nationaliteit. Ook Geffenaren die buiten de gemeentegrenzen zijn overleden staan erop.

De gemeente Maasdonk, waar Geffen onder valt, zegt met dit monument "te willen werken aan een wereld waarin 'verzoening' centraal staat".

Onbegrijpelijk

Voorzitter Loonstein van Federatief Joods Nederland vindt dat onbegrijpelijk. "Verzoening is prachtig", zegt Loonstein, "maar voordat je verzoent, moet je je afvragen of je mensen niet kwetst."

Loonstein wil zo snel mogelijk met de gemeente over het monument in gesprek. Zo hoopt hij de plaatsing van het monument tegen te houden. Lukt dat niet, dan sluit Loonstein gerechtelijke stappen niet uit.

Ook het Centraal Joods Overleg vindt dat "het bij elkaar brengen van de daders van de gruwelen van de WO II en de slachtoffers daarvan, groot onrecht doet aan degenen die slachtoffer waren van een moordzuchtig regime en hen die het kwaad bestreden". De organisatie waarschuwt voor geschiedvervalsing als burgers en Duitse militairen onder dezelfde noemer worden herdacht.

Het CIDI is ook geen voorstander van het gelijkwaardig herdenken van Joodse slachtoffers en Duitse soldaten. Het centrum heeft inmiddels contact gehad met de gemeente Maasdonk en gaat ervan uit dat het monument met de beste bedoelingen is ontworpen. Juridische stappen worden niet overwogen, het CIDI "gaat uit van het overlegmodel". Ook het Centraal Joods Overleg stapt niet naar de rechter.

Zorgvuldig afgestemd

De gemeente benadrukt dat het ontwerp van het nieuwe kunstwerk "zorgvuldig is afgestemd" met de nabestaanden van de omgekomen personen. Maasdonk hoopt dat het kunstwerk "inspireert en leidt tot een beter samen leven".

Het nieuwe monument moet het oude oorlogsmonument van Geffen vervangen. De bronzen vogel die bovenop dat monument stond werd vorig jaar gestolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl