NOS NieuwsAangepast

Obama feller in tweede debat

Het tweede televisiedebat tussen de Democratische president Barack Obama en de Republikein Mitt Romney ging zoals verwacht vooral over de economie. Het publiek stelde de vragen in het townhall-debat op de Hofstra University, in de staat New York.

De twee politici waren fel, ze onderbraken elkaar regelmatig. President Obama oogde een stuk gemotiveerder dan bij het eerste debat in Denver, begin deze maand. Romney maakte volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal de grootste fout tijdens het debat. Romney zei dat Obama pas na 2 weken de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi een terreuraanval noemde, maar dat klopt niet.

Volgens een eerste peiling van CNN was Obama de winnaar van het debat. 46 procent van de ondervraagden vond hem sterker dan Romney, die 39 procent kreeg.

'Echte banen'

In zijn eerste antwoord legde Romney direct de nadruk op de economie. "Ik weet hoe je banen schept", stelde hij. Obama zei dat Romney alleen wat wil doen voor de rijkste Amerikanen.

Volgens Obama is er meer aandacht nodig voor onderwijs en voor schonere vormen van energie, zoals windenergie. "Het plan van Romney is om de oliebedrijven het energiebeleid te laten bepalen," zei de president. Romney reageerde door te zeggen dat hij meer "echte banen" wil in de Amerikaanse olie- en gasindustrie.

Rekensommetje

Een andere vraag uit het publiek ging over belastingverlaging. Romney benadrukte dat onder hem de Amerikaanse grootverdieners 60 procent van de inkomstenbelasting blijven betalen. Obama zei dat hij uiteindelijk terug wil gaan naar de tarieven die golden onder president Clinton.

Volgens Obama klopt het belastingplan van Romney niet. "Niemand kan zijn rekensommetje geloven", zei hij. Romney benadrukte dat Obama de Amerikaanse economie niet aan het gang krijgt. "We kunnen ons niet nog vier van zulke jaren veroorloven. De president doet zijn best, maar zijn plannen werken gewoon niet."

Forse kritiek

De kandidaten spraken ook over zaken als immigratie, vuurwapens in de VS en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer.

Romney had verder forse kritiek op China, dat volgens hem Amerikaanse technologie steelt en oneerlijk handel drijft door de eigen munt laag te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl