NOS NieuwsAangepast

Planeet opgespoord bij nabije ster

Europese astronomen van de ESO-sterrenwacht in Chili hebben een planeet opgespoord die ongeveer net zo groot is als de aarde en rond een ster van het nabije Alfa-Centauri-stelsel draait. Het is de kleinste planeet die tot nu toe is ontdekt bij een ster die op de zon lijkt.

Alfa Centauri staat op 4,3 lichtjaar van de aarde en is de meest nabije buur van het zonnestelsel. Het stelsel bestaat uit twee zonachtige sterren, Alfa Centauri A en B, en een zwakke rode ster, Proxima Centauri, die wat verder weg staat. De betreffende planeet draait in 3,2 dagen om Alfa Centauri B.

Mogelijk leven

Astronomen speculeren als sinds de 19de eeuw over mogelijke planeten bij Alfa Centauri, omdat het de meest nabije plaats is voor mogelijk leven buiten ons zonnestelsel. Tot nu toe leverden diverse zoekacties niets op.

De nu ontdekte planeet zal zeer waarschijnlijk geen leven kunnen herbergen, omdat de omloopbaan heel dicht bij zijn ster ligt waardoor het er veel te heet is. Maar astronomen denken dat het heel goed mogelijk is dat er meer planeten om dezelfde ster draaien waar dat wel mogelijk zou kunnen zijn.

De planeet is ontdekt met het HARPS-instrument van de 3,6-meter telescoop van de ESO-sterrenwacht. Het onderzoeksresultaat is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl