NOS NieuwsAangepast

Bestuurders willen kiesdrempel

Van de bestuurders bij de verschillende overheden wil een kleine meerderheid (56 procent) dat er een kiesdrempel komt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bij een kiesdrempel moet een partij 5 procent van de stemmen krijgen om in de Tweede Kamer te komen. 41 procent van de bestuurders is tegen een kiesdrempel.

Dit blijkt uit een onderzoek (pdf) van OverheidinNederland.nl, die enkele dagen na de Tweede Kamerverkiezingen een representatieve steekproef hield onder 2600 bestuurders van gemeenten, provincies, de Eerste en Tweede Kamer, het Europees Parlement en de waterschappen.

Geen aantrekkingskracht

Uit het onderzoek blijkt verder dat 25 procent van de CDA-bestuurders vindt dat Sybrand van Haersma Buma geen electorale aantrekkingskracht heeft. 23 procent van de GroenLinks-achterban zag Jolande Sap niet zitten. Bij de PvdA, VVD, de Partij voor de Dieren en 50Plus geeft niemand een negatief oordeel over hun lijsttrekker.

Van de CDA-bestuurders ziet zo'n 80 procent een rol in de oppositie weggelegd. Slechts 15 procent wil deelnemen aan een coalitie. Het CDA zit op dit moment niet aan de onderhandelingstafel, maar kan VVD en PvdA wel aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen.

PVV-bestuurders negatief

Verder is opvallend dat PVV-bestuurders negatief zijn over de ruimte voor debat over de politieke koers van de partij. Zo'n 17 procent is er niet over te spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl