Foppen vindt oorzaak besmetting

Het bedrijf Foppen Paling en Zalm heeft de bron gevonden van de salmonellabesmetting van gerookte zalmproducten. De bacterie is gevonden in de fabriek van Foppen in Preveza in Griekenland.

Uit laboratoriumonderzoek van Foppen blijkt dat de bacterie zich kon verspreiden door een technische ontwerpfout van een bepaald type zalmschalen, die sinds een half jaar werden gebruikt. De schalen zijn te poreus. waardoor de bacterie erin bleef zitten.

Foppen heeft maatregelen genomen om herhaling uit te sluiten. De voor voedselveiligheid verantwoordelijke Griekse autoriteit (EFET) heeft die maatregelen goedgekeurd. De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit staat ook achter de maatregelen.

Gerookte zalm

De gerookte zalm uit de fabriek van Foppen in Harderwijk is nooit met salmonella besmet geweest. Die zalm is verwerkt in onder andere maaltijdsalades en zalmsalades.

Foppen heeft de productie van gerookte zalmproducten in zijn twee fabrieken hervat. Het bedrijf verwacht dat de levering over een week weer helemaal op orde is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl