NOS NieuwsAangepast

'Google voldoet niet aan EU-regels'

De privacyregels van Google voldoen niet aan de Europese richtlijn. Dat zeggen de 27 privacytoezichthouders van de Unie. Internetbedrijf Google combineert gegevens van verschillende diensten zonder toestemming van de gebruiker. Dat is tegen de EU-regels.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Franse privacywaakhond CNIL en wordt onderschreven door de andere 26 toezichthouders in de verschillende lidstaten, waaronder het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens.

In maart kondigde Google aan dat er nieuwe privacyvoorwaarden gingen gelden voor alle diensten, waaronder YouTube, het sociale netwerk Google+ en de e-maildienst Gmail. Volgens die voorwaarden kan informatie van gebruikers van die verschillende diensten worden gecombineerd.

Toestemming

Volgens de richtlijn van de EU moet in veel van die gevallen expliciet toestemming worden gevraagd van de gebruiker. Die toestemming vraagt Google niet.

De Franse toezichthouder wijst erop dat het internetbedrijf maanden de tijd heeft gehad om veranderingen aan te brengen. Nu dat niet is gebeurd, overweegt het CNIL een juridische procedure te starten.

In een reactie zegt Google dat het de resultaten van het onderzoeksrapport evalueert. "We vertrouwen erop dat onze privacyverklaringen de Europese wetgeving respecteren", zegt Peter Fleischer van Google.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl