NOS NieuwsAangepast

'Hacken door politie is risico'

Als justitie de mogelijkheid krijgt om computers te hacken, brengt dat risico's met zich mee. Daarvoor waarschuwt Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor digitale burgerrechten.

De organisatie reageert op het voorstel van minister Opstelten om de mogelijkheden voor justitie in de strijd tegen cybercrime te vergroten. Agenten zouden bijvoorbeeld op afstand mogen inbreken op een computer en bestanden ontoegankelijk mogen maken.

Volgens directeur Van Daalen van Bits of Freedom heeft de politie er straks belang bij om de it-systemen kwetsbaar te houden, omdat ze het systeem anders niet kunnen kraken. Dat betekent dat ook criminelen makkelijk kunnen hacken, zegt Van Daalen.

Onderzoek

Ook zou het voorstel van Opstelten er toe leiden dat Nederland bevoegdheid krijgt in buitenlandse computers in te breken. Dat zou voor landen als China weer een argument kunnen zijn om dat ook bij Nederlandse computers te doen, aldus Van Daalen.

Bits for Freedom vindt dat er eerst een onderzoek moet komen naar de risico's, alvorens de wet wordt aangepast. Volgens Van Daalen moet worden voorkomen dat een legitieme poging om Nederland veiliger te maken er toe leidt dat het juist onveiliger wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl