NOS NieuwsAangepast

Premier Nieuw-Zeeland onder vuur

De Nieuw-Zeelandse premier John Key neemt in het vervolg een assistent mee naar bijeenkomsten bij de binnenlandse veiligheidsdienst. Dat extra paar oren en ogen moet voorkomen dat hij de Kamer verkeerd informeert.

De premier ligt onder vuur nadat duidelijk was geworden dat de binnenlandse veiligheidsdienst de telefoonlijnen van internetondernemer Kim Dotcom had laten afluisteren. Volgens de Nieuw-Zeelandse wet is het verboden om eigen burgers te bespioneren. Kim Dotcom heeft een verblijfsvergunning voor Nieuw-Zeeland.

De internetondernemer werd in januari opgepakt. Hij wordt in Amerika gezocht vanwege schending van auteursrechten. Een uitleveringsverzoek wordt naar verwachting in maart behandeld.

Grapje

Tot nu toe had Key aangegeven dat hij pas in september wist van het illegaal aftappen, maar uit verklaringen blijkt dat Key al in februari werd geïnformeerd tijdens een bijeenkomst op het kantoor van de veiligheidsdienst.

Volgens de oppositie maakte hij tijdens een toespraak voor het personeel zelfs een grapje over de operatie tegen Dotcom. Die toespraak zou zijn opgenomen. Volgens de veiligheidsdienst was in de kamer wel een camera aanwezig, maar werd de bijeenkomst niet gefilmd.

De premier kan zich van de kwestie niets herinneren, Volgens Key was hij nooit van plan om de Kamer te misleiden, maar was het een kwestie van vergeetachtigheid.

Leugens, spionnen, schandalen

Kim Dotcom liet via Twitter weten wat hij van het debat vond: "Klaar voor de livestream van mijn favoriete sitcom: leugens, spionnen en schandalen. Met vandaag: opheldering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl