NOS NieuwsAangepast

Einde reisvergunning Cuba

Cubaanse burgers hebben vanaf volgend jaar niet langer een reisvergunning nodig om het land te verlaten. Dat heeft de regering aangekondigd.

Het verkrijgen van zo'n vergunning kost veel tijd en geld. Vaak wordt het document aan dissidenten geweigerd. Vanaf januari hebben Cubanen alleen nog een geldig paspoort nodig om naar het buitenland te gaan.

De verandering betekent ook dat Cubanen met een permanente verblijfsvergunning tot 24 maanden in het buitenland mogen blijven, in plaats van de huidige 11 maanden, zonder dat ze moeten terugkeren om hun papierwerk te vernieuwen.

Verraders

Cuba zag mensen die proberen het land te verlaten altijd als verraders of vijanden van de revolutie, maar het wordt volgens de BBC nu meer erkend dat veel Cubanen om economische redenen weg willen.

Bijna een halve eeuw werden op Cuba bijna alle activiteiten door de staat gecontroleerd. In 2008 nam Raul Castro het presidentsstokje over van zijn broer Fidel. Raul Castro heeft de laatste tijd al meer hervormingen doorgevoerd en veel beperkingen in de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving versoepeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl