NOS NieuwsAangepast

Karadzic begint z'n verdediging

Voor het Joegoslaviëtribunaal zijn vandaag twee rechtszaken die de aandacht trekken.

Er wordt een begin gemaakt met het allerlaatste proces dat voor de speciale rechtbank in Den Haag wordt gevoerd, dat tegen de Kroatische Serviër Goran Hadzic.

En vandaag begint Radovan Karadzic aan zijn verdediging. Het proces tegen de politiek leider van de Bosnische Serviërs begon bijna drie jaar geleden, maar sindsdien hebben alleen de aanklagers hun bewijs gepresenteerd.

Laatste proces

Hadzic geldt als een relatief kleine vis, maar het feit dat het het laatste proces is, maakt zijn zaak toch bijzonder. Hij was de laatste verdachte die nog voortvluchtig was, en werd in juli vorig jaar opgepakt.

Hadzic was van 1992 tot 1994 leider van de Krajina. Dat was een republiek die door Servische Kroaten eenzijdig was uitgeroepen, nadat Kroatië zich in 1991 van Joegoslavië had afgescheiden. Hadzic wordt beschuldigd van moord, marteling en deportaties.

300 uur

De zaak tegen Karadzic duurt al bijna drie jaar, maar pas vandaag begint hij aan zijn verdediging. Hij heeft daarvoor van het tribunaal 300 uur de tijd gekregen, net zoveel tijd als de aanklagers hebben gebruikt. Karadzic had gevraagd om 600 uur, hij wilde 579 getuigen oproepen.

Karadzic wordt verdacht van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij maakt eerst gebruik van de mogelijkheid om een eigen verklaring af te leggen. Vervolgens begint hij getuigen op te roepen met betrekking tot de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, die van 1992 tot 1995 aan zo'n 10.000 mensen het leven kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl