NOS NieuwsAangepast

Harde bezuinigingen in Portugal

De Portugese regering heeft in de ontwerp-begroting voor volgend jaar harde bezuinigingen en belastingverhogingen aangekondigd. De bezuinigingen komen volgens het persbureau AP overeen met een maandsalaris voor veel werknemers.

Portugal kreeg vorig jaar een lening van 78 miljard euro uit het noodfonds van de EU op voorwaarde dat het land een streng bezuinigingsbeleid gaat doorvoeren.

Minister Gaspar van Financiën zei bij de presentatie van de begroting dat hij geen kant op kan. Als we niet bezuinigen, blijven we zuchten onder een schuldenlast, zei hij.

In 2010 was het begrotingstekort in Portugal meer dan 10 procent. In drie jaar moet dat worden teruggebracht naar 4,5 procent, terwijl de Europese norm op 3 procent ligt.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting in Portugal gaat omhoog, een maatregel die het hardst aankomt bij de middenklasse. De tarieven liggen tussen de 13 en 48 procent. Dat laatste percentage geldt voor inkomens boven de 80.000 euro.

Verder moeten er 12.000 van de 600.000 mensen in dienst van de overheid weg.

Een paar weken geleden werden na massale protesten maatregelen ingetrokken die zouden leiden tot salarisverlaging. De vakbonden hebben voor 31 oktober een nieuwe demonstratie aangekondigd, als het parlement over de begroting stemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl