NOS NieuwsAangepast

Vijf Haren-vandalen moeten betalen

De rechtbank in Groningen heeft vijf van de relschoppers in Haren veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van elk 250 euro. Ze moeten het geld in een speciaal schadefonds stoppen.

Eén van de jongens is bovendien veroordeeld tot 23 dagen gevangenisstaf. Doordat het voorarrest van de straf wordt afgetrokken, komt hij meteen vrij. De andere vier moeten behalve de schadevergoeding betalen ook een werkstraf van vijftig tot zestig uur uitvoeren. De vijf jongens zijn tussen de vijftien en zeventien jaar oud.

Fonds

Het geld dat de jongens in het fonds moeten storten, wordt gebruikt bij het vergoeden van de schade die vorige maand in Haren werd aangericht. In totaal zijn er 54 mensen aangehouden voor hun aandeel tijdens de rellen.

De rechtszaak tegen drie andere jongens is aangehouden. Die wordt op een later moment voortgezet.

Vrijdag praat de commissie-Cohen met inwoners en ondernemers in Haren. De commissie doet onderzoek naar de rellen in Haren drie weken geleden plaatshadden en heeft eerder het dorp bezocht om kennis te maken met de betrokkenen.

De commissie kijkt niet alleen naar hoe gemeente en politie hebben geopereerd, maar ook naar de rol van de (sociale) media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl