NOS NieuwsAangepast

Suikerbiet wordt 'de nieuwe olie'

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Decennialang werden er twee producten gemaakt van de suikerbiet: witte kristalsuiker en voer voor koeien en varkens. Maar dat gaat veranderen: het duurt niet al te lang meer of van de vezels van bietenpulp worden producten vervaardigd als frisdrankflesjes en skateboards.

Frank van Noord, directeur research en ontwikkeling bij de Suiker Unie: "Je kunt met die pulp ook bio-piepschuim maken of karton, of glasvezel vervangen. Kijk, de aardolie raakt op en is ook niet zo duurzaam. Met partners als DSM zijn we aan het zoeken naar nieuwe toepassingen van de grondstoffen die hier zo van het land komen."

Innovaties

"Om nog een ander voorbeeld te noemen: op dit moment worden de bieten geoogst, het blad wordt eraf gemaaid en blijft achter op het land. Doodzonde. Met de onderzoeksafdeling hebben we uitgevonden dat er in die bladeren belangrijke eiwitten zitten, die wij kunnen opeten. Die eiwitten zou je dus prima kunnen gebruiken als bijvoorbeeld vleesvervangers in pizza's en in de schuimkraag op milkshakes." Al is dat nog toekomstmuziek.

Kortom, belangrijke innovaties die ook de telers extra geld zullen opleveren. Bietenteler Ary van Nieuwenhuyzen in het West-Brabantse Kruisland: "De Nederlandse bietenteelt is georganiseerd in een coöperatie. Daarin zitten de bietentelers. Die verdelen samen de opbrengst. Als door al die nieuwe toepassingen de opbrengst hoger wordt, zullen wij daar in meedelen".

Meer suiker

De zogenoemde bietencampagne van 2012 is inmiddels in volle gang. Tot aan Kerstmis wordt naar verwachting 5,7 miljoen ton bieten gerooid en verwerkt. De kwaliteit van de suikerbieten blijft toenemen.

Het bedrijf denkt dat de opbrengst per hectare dit jaar 13,6 ton suiker bedraagt. Die hoeveelheid is de afgelopen jaren flink toegenomen. Van Nieuwenhuyzen: "In 2000 was dat nog 10, 11 ton. Er zijn betere rassen gekomen, de teeltmethoden zijn beter. Bovendien gebruiken we minder gif, met uiteindelijk een hogere opbrengt. Wat wil je nog meer?"

Kortom, wordt die bietenteelt gouden handel? Van Noord: "Wij zien bieten als de nieuwe olie. De teelt en de verwerking kost natuurlijk energie. Maar als je een goede analyse maakt, kun je zeggen: er komt drie keer zoveel energie vrij als het kost. Pure winst voor de maatschappij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl