NOS NieuwsAangepast

Weer minister verdacht van plagiaat

In Duitsland is minister Schavan van Onderwijs in opspraak geraakt. Schavan zou in haar proefschrift op grote schaal plagiaat hebben gepleegd. Volgens de universiteit van Düsseldorf, die het proefschrift van de minister onderzocht, zijn 60 van de 351 pagina's verdacht.

In een rapport van de universiteit staat volgens het blad Der Spiegel dat Schavan bewust heeft gehandeld. Het rapport wordt woensdag besproken door een speciale onderzoekscommissie. Die kan de universiteit adviseren om de doctorstitel van Schavan af te nemen.

Schavan (57) ontkent dat ze in haar proefschrift, waarop ze in 1980 promoveerde, plagiaat heeft gepleegd. Wel erkent de minister dat ze "hier en daar zorgvuldiger had kunnen formuleren".

Guttenberg

Schavan is niet de eerste minister die onder vuur komt vanwege plagiaat in een proefschrift. Vorig jaar trad de populaire minister Guttenberg van Defensie af. Hij had op honderden pagina's teksten gekopieerd zonder de bron te vermelden.

Na de het vertrek van Guttenberg hebben 'plagiaatjagers' meer proefschriften van Duitse politici onderzocht. Twee Duitse Europarlementariërs moesten hun doctorstitel inleveren omdat ze plagiaat hadden gepleegd.

Ook de Hongaarse president Schmitt moest opstappen na een plagiaat-affaire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl