NOS NieuwsAangepast

Bot: NL moet af van nurks imago

Nederland kan zijn vroegere invloed in de wereld terugkrijgen als de nieuwe regering korte metten maakt met het huidige "nurkse" imago in het buitenland. Dat heeft oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken gezegd in het tv-programma Buitenhof.

Bot sloot zich aan bij een brief van topambtenaren aan de formateurs waarin wordt gepleit voor een beleid "waarin Nederland zich in het buitenland beter presenteert". Volgens Bot heeft Nederland zich de laatste jaren vooral laten kennen als een land dat overal tegen is. Hij pleitte voor "diplomatie met een glimlach en een zachte stem" om Nederland weer op de kaart te krijgen.

Het beeld van Nederland naar buiten toe is bepalend voor onze welvaart, vindt Bot. Hij verwees naar het gegeven dat driekwart van de Nederlandse inkomsten afkomstig is uit handelsrelaties met het buitenland.

Gedoogsteun

Het imago van Nederland als nurkse euroscepticus is het gevolg van de samenwerking tussen het kabinet-Rutte en de PVV, denkt Bot. Hij zegt zich "regelmatig geërgerd" te hebben aan politici, ook aan CDA-partijgenoten, die zich veel te streng tegen het buitenland zouden hebben opgesteld om Geert Wilders niet te irriteren.

Ook de economische crisis heeft geleid tot "navelstaren", aldus Bot, waarbij het buitenland is verwaarloosd. Hij noemde PvdA-Europaspecialist Frans Timmermans als een goede kandidaat voor de post van minister van Buitenlandse Zaken in het nieuwe kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl