NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika:stakende kompels in cel

De Zuid-Afrikaanse politie heeft 72 stakende mijnwerkers opgepakt in Westonaria, in de buurt van Johannesburg. De stakers hadden zich verzameld bij het politiebureau om de vrijlating te eisen van collega's die eerder waren gearresteerd.

De demonstratie waaraan zo'n 5600 mijnwerkers meededen, liep uit op rellen. Daarbij sneuvelden ramen en hekken van het politiebureau. Toen de stakers weigerden te vertrekken, gebruikte de politie rubberkogels en traangas om hen te verjagen.

De 72 arrestanten worden verdacht van geweldpleging en het beschadigen van publieke gebouwen.

Goudmijn

De demonstranten werken bij de Gold Fields Kloof-goudmijn waar 15.000 mijnwerkers sinds september staken voor een hoger loon en gelijke betaling voor hetzelfde werk. Vorige week zette de politie 2000 stakers uit hun woningen die eigendom zijn van de mijn. De dakloze gezinnen bivakkeren nog altijd in de buurt van de mijn.

De belangrijke mijnbouwsector in Zuid-Afrika wordt al zeven weken lang getroffen door stakingen. In totaal hebben 75.000 mijnwerkers, vijftien procent van alle kompels, het werk neergelegd. Daarbij komt het regelmatig tot hevige botsingen met de politie. In augustus vielen 34 doden door politiekogels bij de Marikana platinamijn.

Zuma

President Zuma van Zuid-Afrika ligt onder vuur omdat hij er niet in slaagt de arbeidsonrust te beëindigen. De stakingen zijn inmiddels ook overgeslagen naar andere industrietakken, de transportsector en de spoorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl