NOS NieuwsAangepast

Pakt De Wever Antwerpen?

De kans is groot dat de populairste politicus van Vlaanderen, de Vlaams-nationalist Bart de Wever, na vandaag burgemeester wordt van zijn stad Antwerpen.

Hij is niet de enige landelijke politicus die op de lijst staat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Charleroi krijgt waarschijnlijk een jonge burgemeester die de stad er weer bovenop wil helpen en zelfs premier Di Rupo staat op de lijst, in Bergen.

Antwerpen

De hele wereldpers stortte zich zes jaar geleden tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen op Antwerpen. Het leek erop dat extreem-rechts een grote verkiezingsoverwinning zou gaan halen in de stad en dat Vlaams-Belang-leider Filip de Winter er burgemeester zou worden. Dat lukte uiteindelijk niet.

Zes jaar later is het totaal anders. Het Vlaams Belang is geen partij van betekenis meer in Antwerpen. De Vlaams-nationalisten van de N-VA hebben die rol overgenomen. De leider van de N-VA, Bart de Wever, is uitgegroeid tot de populairste politicus van Vlaanderen.

De Wever heeft iets goed te maken. De vorige nationale verkiezingen won hij weliswaar in het stemhokje, maar de formatie erna verloor hij. Hij zit landelijk in de oppositie. Als hij in Antwerpen burgemeester wordt, kan hij laten zien dat hij bestuursverantwoordelijkheid aankan. Hij moet daarvoor wel de huidige burgemeester, de socialist Patrick Janssens, van de troon stoten. Volgens de peilingen gaat dat lukken.

Bergen

Voor Nederlanders is het onvoorstelbaar: Mark Rutte die naast premier ook burgemeester is van zijn woonplaats Den Haag. In België kan het wel. De socialistische premier Elio di Rupo is burgemeester van Bergen. Hij laat weliswaar een plaatsvervanger het werk doen, maar officieel is hij de burgemeester. Hij wil dat blijven en dus voert hij campagne in Bergen.

De afgelopen dagen kwam hem dat wel op de nodige kritiek te staan. Di Rupo miste als enige minister de opening van het parlementair jaar en zijn regering heeft nog geen begroting voor volgend jaar ingeleverd. Volgens critici is dat omdat die begroting vol zit met belastingverhogingen. De regering zou die pas na de verkiezingen willen presenteren.

Charleroi

Behalve de oppositie heeft Di Rupo nog een ander probleem. Eén van zijn sterministers, partijgenoot Paul Magnette, wordt zeer waarschijnlijk burgemeester van Charleroi. De stad is verpauperd en heeft een hoge werkloosheid. Al jaren hebben de socialisten er de touwtjes in handen, bij de vorige verkiezingen haalden ze zelfs de absolute meerderheid.

Maar de rol van de socialisten in Charleroi is zeker niet onomstreden. De partij staat bekend als corrupt en zou de armoede in Charleroi in stand houden. Daar moet de jonge Magnette nu wat aan doen. Hij is weliswaar ook een socialist, maar wordt gezien als een zeer bekwaam minister. Hij heeft beloofd zijn ministerspost op te geven als hij inderdaad de grootste wordt in Charleroi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl