NOS NieuwsAangepast

CBP: risico's aan gebruik cloud

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) waarschuwt consumenten dat het opslaan van bestanden in clouds niet zonder risico is. "Mensen die gegevens in een cloud zetten, moeten weten welke risico's daar aan zitten. Bedrijven die gegevens namens consumenten in de cloud zetten zijn verantwoordelijk voor de beveiliging ervan."

Vandaag bleek uit onderzoek van het Instituut voor Informatierecht dat Amerikaanse opsporingsdiensten toegang hebben tot Nederlandse gegevens in clouds. De SP heeft daar Kamervragen over gesteld.

Het CBP zegt dat gegevens in een cloud net zo veilig zijn als thuis op de computer. Burgers en bedrijven moeten wel goed nadenken welke gegevens ze in een cloud opslaan. "Het kan altijd dat er partijen zijn die onder voorwaarden toegang tot die gegevens hebben", aldus het CBP.

Bereikbare informatie

Steeds meer mensen maken gebruik van clouddiensten van bedrijven als Google, Microsoft en Apple. Computergebruikers slaan hun gegevens niet langer op hun eigen computer op maar op server ergens anders. Via internet is die informatie dan bereikbaar.

Het voordeel is dat gebruikers overal ter wereld bij hun gegevens kunnen. De servers kunnen ook overal ter wereld staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl